Skip til primært indhold

Lungesygdomme

I specialet lungesygdomme arbejder du i et speciale med stor bredde, et højt tempo, og navigerer til dagligt i et spændingsfelt mellem klassisk lungemedicin, bred intern medicin, invasive færdigheder og akutmedicin.

Vil du stifte bekendtskab med et speciale, som bred omfavnende? Leder du efter varierende hverdag, hvor ikke 2 dage er ens? Ønsker du dygtige og sociale kolleger, selv om hverdagen kan være travl? Vil du have en god solid uddannelse i internmedicin, som du kan bruge fremadrettet som et godt fundament for dit videre lægeliv? Ønsker du et uddannelsesforløb med et fantastisk læringsmiljø, en solid og mange facetteret uddannelsesplan, og hvor supervision er i højsædet? 
Så er Lungemedicin det helt rigtige speciale for dig.

Det lungemedicinske speciale indeholder alle aspekter af lægefaget. Akutte tilstande, kroniske sygdomme og forværring heri, thoraxradiologi, lungefysiologiske undersøgelser, infektionstilstande i thoraxhulen, invasiv lungemedicin og udredning af kræft i thoraxhulen samt simulationsbaseret træning og kurser.

Lungemedicin er det eneste medicinske speciale, som udreder for kræft. I denne forbindelse har man som lungemediciner mulighed for både at praktisere invasive færdigheder såvel som kompetencer indenfor kommunikation og ”den svære samtale”. Specialet indeholder desuden en bred vifte af patientkategorier indenfor det internmedicinske spektrum såvel som højtspecialiserede lungemedicinske patienter.

Specialet har en solid forankring i Simulationscentret SimC, hvor der vil være rig mulighed for at opnå kompetencer indenfor lungeultralyd (LUS), anlæggelse af pleuradræn samt simulationsbaseret bronkoskopi- og EBUS-kursus.

Specialets patientgrundlag indbefatter:

 • Astma herunder svær astma og luftvejsallergier
 • Arbejdsallergologi og erhvervsbetingede lungesygdomme
 • KOL og iltbehandling
 • Søvnapnø og obesity hypoventilation syndrome (OHS)
 • Invasiv udredning af sygdomme i thorax herunder malignitet
 • Mykobakterielle infektioner (tuberkulose og andre mykobakterioser)
 • Pulmonale mykoser og andre opportunistiske lungeinfektioner
 • Interstitielle lungesygdomme herunder immunologiske sygdomme samt udredning til lungetransplantation og opfølgning af patienter med gennemgået lungetransplantation
  Uforklarlig dyspnø
 • Bred intern medicin

Læs om indførelse af invasive procedurer i specialet (pdf)

Læs vejledningen til fælles vejledningssamtaler (pdf)

Fælles introduktionsuddannelse i intern medicin i Region Syd

Introduktionsuddannelsen er fælles for de 9 intern medicinske specialer. Det betyder, at du efter gennemført introduktionsuddannelse er kvalificeret til at søge hoveduddannelse i et af de 9 specialer. 

Find ledige introduktionsstillinger i Region Syddanmark på sundhedsjob.dk

 

Hoveduddannelsesstillinger

Der opslås 4 hoveduddannelsesstillinger i lungesygdomme årligt i Region Syddanmark med tiltrædelse henholdsvis 1. marts og 1. september.

Find ledige hoveduddannelsesstillinger på sundhedsjobs.dk

Opret din egen jobagent, så får du besked, når der er nye opslag.

 

Kontakt

Lone Flø

Specialkonsulent

Koncern HR, Sundhedsuddannelser


23 35 65 91 Kontakt
APPFWU02V