Skip til primært indhold

Ferie og fravær i almen praksis

Når du er ansat i en uddannelsesstilling i almen praksis, er der forskellige vilkår og praktiske aftaler du skal kende

Registrering af fravær

Du skal registrere dit fravær (sygdom, ferie, kurser, omsorgsdage osv.) i app'en 'Min Løn'. 

Sådan indberetter du dit fravær

Ferie

Der er 2 forskellige ferieaftaler, der gælder, afhængigt af, hvor langt uddannelseslægen er i sit uddannelsesforløb.

  • Basislæger, introduktionslæger og uddannelseslæger i fase 1 har ret til 5 ugers ferie og 5 feriefridage.
  • Uddannelseslæger i fase 2 og 3 har ret til 6 ugers ferie. Hvis du afholder 6. ferieuge trækkes du i løn, da 6. ferieuge er konverteret til et tillæg.

Ferie afholdes ifølge Ferieloven, men praksis har også virksomhedens drift at tage hensyn til i planlægningen af ferie. Opnåelse af uddannelseslægens kompetencer kan også få indflydelse på placeringen og især længden af ferien.

Uddannelseslægens ferie afholdes som udgangspunkt samtidigt med tutorlægens ferie, hvis der er tale om en solopraksis, og praksis derfor er lukket i tutorlægens ferie. Praksis skal dog - under hensyntagen til driften - så vidt muligt imødekomme uddannelseslægens ønske om, at hovedferien holdes i uddannelseslægens barns skoleferie.

Det er vigtigt, at uddannelseslægen aftaler ferie med tutor i god tid inden, forløbet i praksis begynder. Hovedferien (3 uger) skal varsles 3 måneder, før den skal afholdes og øvrig ferie én måned før.

Tutor må samtidig være opmærksom på, at det ikke er givet, at uddannelseslægen har ferie til gode. Vær opmærksom på at fordele ferie mellem ansættelserne, så der ikke sker ophobning af restferie til afvikling i ét delforløb.

​Hvis varslingsfristen ikke er overholdt, eller hvis uddannelseslægen ikke har ferie til gode, skal praksis og uddannelseslægen i samarbejde finde en anden uddannelsesrelevant ansættelse i den periode, hvor praksis er lukket.

Det er vigtigt, at der kan opnås kompetencer fra målbeskrivelsen under anden ansættelse. Ansættelsen kan fx være hos en samarbejdspraksis, der også er tutorpraksis, et fokuseret ophold i speciallægepraksis eller et ophold på en relevant hospitalsafdeling, men det er tutorlægen, der vurderer, hvilke steder, der er relevante, og hvor længe opholdet hos det enkelte sted max bør være. Den almen medicinske uddannelseskoordinator (AMU) i området kan bruges som konsulent, men kan ikke hjælpe med at finde en ansættelse.

​Nærmere information om afholdelse af ferie kan fås ved at kontakte HR-afdelingen på det sygehus, uddannelseslægen får løn fra, eller Lægeforeningen.

Kurser

Som uddannelseslæge har du ret til fri med løn til obligatoriske kurser. 

Omsorgsdage

Du har ret til 2 omsorgsdage pr. kalenderår pr. barn til og med det kalenderår barnet fylder 7 år. Dagene skal holdes indenfor det kalenderår de optjenes, ellers går de tabt. I forbindelse med barselsorlov kan man vælge at overflytte 2 omsorgsdage til næste kalenderår. Husk at aftale omsorgsdagene med praksis i god tid.

Læs de indgående aftaler og vilkår for uddannelseslæger i almen praksis på Yngre Lægers hjemmeside

 

Fravær i uddannelsen

Du må højst have et fravær på 10% fravær i et uddannelseselement. Er uddannelseselementet 6 måneder (180 dage) må du højst have et fravær på 18. dage. Er fraværet højere skal uddannelseselementet forlænges.

Læs mere om hvordan fraværet opgøres

APPFWU02V